Sağlıklı Yaşlanmanın Sırları

04.02.2017 12:03

Sağlıklı yaşamanın da, yaşlanmanın da sadece %30unun genlerle, geri kalan %70inin ise tamamen bizim elimizde olduğunu biliyor muydunuz? Bize kalan kısmında neler yapabileceğimiz ile ilgili bazı ipuçları;

1) Beslenmenizi çeşitlendirmelisiniz; İnsanların yaş, cinsiyet ve fiziksel durumlarına göre günlük enerji ve besin ihtiyaçlarını karşılayan besinler tüketmeleri gerekir. Yağ, karbonhidrat ve protein gibi makro besinlerin de, mikro besinler olan vitamin ve minerallerin de yeterli ölçüde tüketilmesi gerekir.

2)  Fazla enerjiyi hareket ederek harcamazsanız yağa dönüşür; Vücudun büyümesi ve gelişmesinde; yaşlanan ve hasar gören dokuların tamirinde; yine vücudun korunması ve organların onarımında görev yapan besin maddeleri aynı zamanda fiziki görünümümüz ve yaşamımızın devamı için gerekli enerjiyi de karşılar. Aldığımız enerjiyi harcayamazsak bu zamanla yağa dönüşecektir. Enerji miktarı düzenlenmeden fiziksel aktivite azaltılırsa, yine fazla enerji açığa çıkar ve yağ olarak depolanır.

https://moryesil0.webnode.com.tr/news/ara-ogunlerin-onemi/

3) Egzersiz ve sporu hayatınızdan çıkarmamalısınız; Günde fazladan 50-100 kalori alımı yıllık orana vurduğunuzda fazladan 0,5-1 kg yağ birikimine neden olacaktır. Bu durum 5 yılda fazladan 5 kg ağırlık artışına denk gelecektir! Her gün düzenli bir şekilde yapılacak olan 1 saatlik bir koşu, yaklaşık olarak 900-1000 kalori yakılmasını sağlayacaktır.

4) Protein tüketimi; Kadınlar günde 75 gr, erkekler 100 gr protein tüketmelidir. Dengeli bir şekilde tüketilen protein, karbonhidrat ve yağ tüketimi, spor ve egzersiz yapan kişiler için oldukça önemlidir. Özellikle süt ve süt ürünleri kas kitlesini koruma ve arttırma amaçlı spor yapanlar için vazgeçilmezdir.

https://moryesil0.webnode.com.tr/news/spor-salonunda-egzersiz-yapanlar-icin-beslenme-onerileri/

Normalde günlük protein tüketimi, kişinin kilosu başına 0,8-1 gr dır; ancak spor yapan kişilerde bu oran değişir; 1,2-1,5 gr olabilir.

5) Sıvı tüketiminiz dengede olmalı; Spor yapıyor olsanız da olmasanız da sıvı tüketimi kritik öneme sahiptir. Kışın ortalama 1.5-2 litre; yazın ise 2-2.5 litre su tüketilmesi gerekir. Spor yapan kişiler için ise 1 saatlik orta ağırlıkta yapılan bir egzersizde ortalama 1 litre kadar sıvı kaybı yaşanır. Bu nedenle spor yapan kişiler egzersiz öncesi en az 2 bardak su; spor sırasında ve sonrasında da her 15 dakikada bir 1 bardak su ve elektrolit içeren sporcu içecekleri içmeleri tavsiye edilir.

İletişim

moryeşil Nişantaşı / İSTANBUL +90 532 6675170 (W.app ile de ulaşabilirsiiz)

Ücretsiz Danışmanlık için iletişime geçiniz...
moryesil@yahoo.com