ARA ÖĞÜNLERİN ÖNEMİ

09.12.2016 12:25

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli öğelerinden birisi de azar azar ve sık sık yemektir. Gün içinde yaklaşık olarak 3-4 saat aralıklarla beslenmemiz gerekmektedir ve bu da 5-6 öğün yemek anlamına gelir. 3 ana öğün; kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği atlanmaması gereken öğünlerdir. Bunların yanında 2 veya 3 ara öğün de tüketirseniz sağlıklı beslenme, kilo kontrolünü sağlayabilmek ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini alabilmek açısından çok önemlidir. Sık aralıklarla, sağlıklı atıştırmalıklarla beslenmemizi desteklemek, ihtiyaç duyduğumuzdan fazla yemek yemeyi ve gün içinde yapılan kaçamakları önler. Hem acıkmayı geciktirir hem de bir sonraki ana öğünde daha kontrollü ve ölçülü yemeyi kolaylaştırır.

 Yeterli ve dengeli beslenmeye her öğünde dikkat edilmelidir. Her ana öğünde dengeli bir şekilde protein, karbonhidrat ve yağ olmalıdır. Tek başına karbonhidrat veya protein alınan öğünler daha çabuk acıkmamıza sebep olur. Özellikle iki ana öğün arasındaki zaman uzuyorsa; ki bu bazen günlük hayatın koşturması içinde öğle yemeğiyle akşam yemeğinin arasında 8-9 saat girmesi demek olabiliyor, karma öğünlerin, yani dediğimiz gibi karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengeli bir öğünün tercih edilmesi gerekir. https://www.facebook.com/kilovecilt/

 SAĞLIKLI ARA ÖĞÜN ÖNERİLERİ

Meyve: Zayıflamaya yönelik diyetlerde ara öğün denilince ilk önce meyve akla gelir. Unutmayın ki meyvenin de fazlası şekere dönüşecektir ve bu yüzden porsiyonuna dikkat etmek gerekir. Tüketeceğimiz meyvenin sezon meyvesi olmasına da dikkat edilmesi önerilir. Sabah ve öğle yemeklerinin arası genellikle daha kısadır, bu yüzden meyve seçeneği daha çok kuşluk öğünü için tercih edilebilir.

 Yağlı Kuruyemişler: Ceviz, fındık, badem, kaju fıstığı içerdikleri sağlıklı yağlar açısından tercih edilebilir. Ancak bu besinlerin yüksek yağ içeriklerinden dolayı enerjilerinin de fazla olduğunu unutmayın. Bundan dolayı fındık, badem ve kaju için porsiyonun 10-12 adedi; ceviz için ise 2 veya 3 adedi geçmemesi önemlidir. Bu kuruyemişler çiğ halde de satılır ve bu şekilde hem kalorisi daha da düşecek hem de daha doyurucu olacaktır.

 Süt Grubu: Süt, yoğurt, ayran, kefir ve cacık protein ve karbonhidratı dengeli bir şekilde barındırmalarından dolayı sağlıklı birer ara öğün olabilirler.

 KARMA ARA ÖĞÜN ÖNERİLERİ

Tam taneli, tahıllı ekmekler + peynir (kalorisi düşük peynirler olarak yağsız dil peyniri, lor peyniri veya süzme peynir tercih edilebilir).

Kepekli grisini + ayran

Galeta + peynir

Yoğurt + meyve

Meyve + kuruyemiş (ceviz, badem, fındık, kaju fıstığı)

 Bunların yanında bir bardak yeşil çay içmek de ara öğününüze sağlıklı ve keyifli bir tat katacaktır.

 Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi, ana ve ara öğünlerinizi düzenleyerek sağlayabilirsiniz. Unutmamamız gerekiyor ki vücudumuzun yedeği yok ve ona her gün çok ama çok iyi bakmalıyız. 

Sağlıkla kalın :)

İletişim

moryeşil Nişantaşı / İSTANBUL +90 532 6675170 (W.app ile de ulaşabilirsiiz)

Ücretsiz Danışmanlık için iletişime geçiniz...
moryesil@yahoo.com