Zayıflama ve Kilo Korumada Porsiyon Kontrolü

24.11.2016 13:30

Porsiyon kelime anlamıyla “Herhangi bir yemekten bir kimseye verilen belirli miktar” olarak tanımlanır ancak burada bahsedilen belirli miktar açık değildir. Evde yediğiniz 1 porsiyon köfte 200 gr olabilirken, dışarıda yediğiniz 1 porsiyon köfte 120 gr olabilir.

Zayıflama ve kilo korumada en önemli faktörlerden birisi de porsiyon kontrolünü sağlamak ve alınan enerjiyi azaltmak veya dengede tutabilmektir.

Kilo vermek istiyorsanız sağlıklı bir beslenme programıyla yiyecek ve içeceklerden aldığınız enerjiyi azaltmanız; kilonuzu korumak istiyorsanız yine sağlıklı bir programla enerji alımınızı dengede tutmanız gerekir. Yediğiniz her şeyin az veya çok bir enerjisi vardır. Bu nedenle yemek yerken porsiyon kontrolü önemli bir yer tutar ve herkesin de beslenme gereksinimleri farklı olur. Örneğin sigara içenler günde 3 porsiyon meyveye ihtiyaç duyarken içmeyenlere 2 porsiyon yeterli olacaktır. Porsiyon tanımı herkese göre değişebileceği için diyet söylemlerindeki porsiyon miktarlarını, internette yapacağınız basit aramalarla araştırmanızı öneririm. Bu konuda bizden de daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Porsiyon kontrolünü çevresel etmenler de engelleyebilir. Yemek yediğiniz ortamın sakin bir ortam olmaması, çok fazla uyarıcı renkle çevrili olması, yemek yerken TV seyretmek, bir şeyler okumak v.b. başka şeylerle ilgilenmek de farkında olmadan çok yememize sebep olabilir. Her lokmadan sonra çatalı, kaşığı bırakmak ve yemeklerimizi iyice çiğnemek de mutlaka porsiyon kontrolünde yardımcı olacaktır.

Ayrıca uzun saatler bünyeyi aç bırakmamak da çok önemlidir. Açlık hem porsiyon kontrolü yapmanızı çok zorlaştırır hem de aç kaldıkça vücut “savaşa gidiyoruz, yağ depolamamız lazım” diyerek son 4 saatte yediği yemekleri yağa dönüştürür. Bu yüzden ara öğün de tüketilmelidir.

Basit şeker (şekerli ürünler, tatlı ve pastalar, beyaz un v.b.) kan şekeri dengenizi bozacağından iştahınızı kontrol etmenizi engeller ve kilo kontrolünü sekteye uğratır.

İletişim

moryeşil Nişantaşı / İSTANBUL +90 532 6675170 (W.app ile de ulaşabilirsiiz)

Ücretsiz Danışmanlık için iletişime geçiniz...
moryesil@yahoo.com